Feed aggregator

Haluatko kokeilla odotettua CS-karttaa? Näin se onnistuu

Digiuutiset - 2 hours 50 min ago
Tuscanin testiversio on nyt kaikkien saatavilla. Kartan valmistumisesta ei ole annettu tarkempaa aikataulua.

Facebook lipsautti, mitä se ajattelee satojen miljoonien käyttäjiensä tietojen imuroinnista: Normaalia toimintaa, reagoidaan vaikenemalla

Digiuutiset - 4 hours 32 min ago
Facebookin asenne 533 miljoonan käyttäjän tietojen keräämisestä ei osoita muuttumisen merkkejä.

65–69-vuotiaat voivat jatkossa valita, minkä rokotteen ottavat – THL:n asiantuntija Astra Zenecan rokotteista: "Vielä ei tiedetä, mitä niille tapahtuu"

YLE Tiedeuutiset - 6 hours 54 min ago

THL:n uuden linjauksen mukaan 65–69-vuotiaille voidaan toukokuun alusta lähtien antaa mRNA-rokote, jos rokotettava niin haluaa.

Suomessa annettavista rokotteista Pfizer Biontechin ja Modernan rokotteet ovat mRNA-rokotteita.

Tähän asti tälle ikäryhmälle on annettu pääasiassa Astra Zenecan rokotetta.

– Kyllä meidän täytyy ymmärtää ihmisten huolta Astra Zenecan rokotteesta. Ei meidän tavoitteemme ole se, että ihmisiltä jää rokotteet ottamatta tämän huolen takia, THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio sanoo Ylelle.

Taustalla on havainto, jonka mukaan Astra Zenecan rokotteella on yhteys harvinaiseen veren hyytymishäiriöön. Valtaosa tapauksista on havaittu alle 60-vuotiailla.

THL:n tiedotteessa Kontio perustelee uutta linjausta myös rokotteiden parantuneella saatavuudella.

Kontion mukaan Pfizer Biontechin rokotetta saadaan Suomeen ensi viikolla noin 200 000 annosta ja määrä nousee kesäkuun lopussa 320 000:een. Modernan rokotetta tulee toukokuun alusta lähtien 35-40 000 annosta viikossa.

Mia Kontion mukaan 65–69-vuotiaat perusterveet ihmiset voivat halutessaan saada mRNA-rokotteen noin viikosta 18 eli toukokuun alusta lähtien, jolloin valtaosa ikääntyneistä ja sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvista henkilöistä on saanut rokotuksen.

– Pienemmillä paikkakunnilla tämä voi toteutua mRNA-rokotteiden saatavuuden vuoksi hieman myöhemmin, Kontio jatkaa.

Mitä rokotteille tapahtuu?

Muutoksen jälkeen Astra Zenecalla rokotettavien määrä jää lähinnä vapaaehtoisten varaan, sillä Astra Zenecaa ei anneta alle 65-vuotiaille.

Ne 65–69-vuotiaat, jotka ovat saaneet ensimmäisen rokotteen Astra Zenecalla, rokotetaan sillä toisenkin kerran.

– Tällä hetkellä ei vielä tiedetä, mitä niille [Astra Zenecan rokotteille] tapahtuu. Meille ei ole vahvistettu Astra Zenecan toimitusmääriä toukokuulle eikä ensi viikollekaan, Mia Kontio sanoo.

THL pitää Astra Zenecan alaikärajan ennallaan 65 vuodessa. Myös Kansallinen rokoteasiantuntijaryhmä KRAR suosittelee ikärajan säilyttämistä.

– Tässä epidemiatilanteessa ja rokotusten edetessä hyvin kaikilla on mahdollisuus saada rokotus kohtuullisen nopeasti. Alentamalla ikärajaa emme saavuttaisi sellaisia terveyshyötyjä, että ikärajan alentaminen olisi suositeltavaa, kun huomioidaan myös rokotteen mahdollisesti aiheuttamien harvinaisten haittavaikutusten mahdollisuus, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo THL:n tiedotteessa.

Voit keskustella aiheesta alla.

Lue uusimmat tiedot koronaviruksesta

Aiemmin aiheesta:

Rokotustahti kiihtyy: toukokuussa ehkä jo 300 000 suomalaista viikossa voi saada rokotteen

KRP: ”Olemme tekijän jäljillä” – Vastaamo-tutkinta näyttää hyvältä

Digiuutiset - 9 hours 19 min ago
Keskusrikospoliisi pyytää ihmisten kärsivällisyyttä vaativassa Vastaamo-tutkinnassa.

Tässä kaikki Applen tuoreet julkistukset – mukana odotettu vimpain

Digiuutiset - 11 hours 57 min ago
Apple esitteli tiistaina illalla joukon uusia tuotteita ja palveluita. Ja myös yhden mahdollisesti turhan uudistuksen.

Netflix kertoi huonoja uutisia – kurssi sukelsi heti 13 %

Digiuutiset - 13 hours 16 min ago
Netflixin asiakashankinta sakkaa pahasti.

Pankissa käynti ei mennyt ihan kuin piti – pelijoukkuetta luultiin terroristijärjestöksi

Digiuutiset - 13 hours 44 min ago
Joukkue selvisi erikoisesta tilanteesta säikähdyksellä ja sai lopulta rahansa.

Suomalaiset tutkijat löysivät nykyihmisen uuden salaisen aseen, jota neandertalinihmisellä ei ollut: 267 ainutlaatuista geeniä

YLE Tiedeuutiset - 14 hours 50 min ago

Miksi nykyihminen ei kuollut sukupuuttoon kuten neandertalinihminen?

Tutkijat uskovat löytäneensä nyt uuden salaisen aseen. Kyseessä on 267 tunnepohjaiseen reagoivuuteen, itsehillintään ja itsetietoisuuteen vaikuttavaa geeniä, jotka löytyvät vain nykyihmisistä.

Geenitutkimus perustuu suomalaisen Lasten ja nuorten sepelvaltimotaudin riskitekijät -tutkimuksen aineistoon.

Tampereen yliopiston tutkijat tunnistivat luovuuden ja selviämisen geenit, jotka erottavat nykyihmiset neandertalinihmisestä ja simpansseista.

– Nämä geenit todistavat, että luovuuden kehittyminen oli Homo sapiensin evoluution ja elossa säilymisen ’salainen ase’, jota serkuillamme neandertalinihmisillä ei ollut, professori Terho Lehtimäki Tampereen yliopistosta sanoo tutkimustiedotteessa.

Yle tavoitti keskiviikkona Lehtimäen Lapin hiihtoladulta. Professori ja Fimlabin ylilääkäri pitää löydöstä merkittävänä, koska pitkään luultiin, ettei asiaa voisi selvittää. Nykytekniikan avulla se oli kuitenkin mahdollista.

Monialainen tutkimus

Professori Terho Lehtimäki ja professori emerita Liisa Keltikangas-Järvinen toteuttivat projektin useiden kollegoidensa kanssa Suomessa, Yhdysvalloissa ja Espanjassa.

Tutkimus yhdistää molekyyligenetiikan, psykologian, neurotieteen, antropologian ja tietojenkäsittelyn uusimmat menetelmät ja käyttää esimerkiksi tekoälyä.

Nyt tunnistetut 267 geeniä löydettiin suuremmasta 972 geenin ryhmästä, jotka sama tutkimusryhmä oli tunnistanut jo aiemmin.

Nämä 267 geeniä vastaavat Lehtimäen mukaan lähes kaikista periytyvistä temperamentin ja luonteenpiirteiden vaihteluista. Tämä taas säätelee esimerkiksi sitä, miten ihminen sopeutuu erilaisiin uhkiin, kuten vaikka koronavirukseen tai ilmastonmuutokseen.

Kuvassa keskellä on tutkijoiden päätelmä denisovanihmisen luurangosta. Oikealla neandertalilainen, vasemmalla nykyihminen. Maayan Harel / Hebrew University

Tutkimuksen tulokset on julkaistu Nature-sarjan Molecular Psychiatry -lehdessä. Samat tutkijat ovat kirjoittaneet useita artikkeleja ihmisen temperamentin, luonteenpiirteiden ja persoonallisuuden geneettisestä rakenteesta.

Koronavirus tuo samanlaisia ongelmia kuin esi-isillä

267 geenin evoluutiota vertaillaan tutkimuksessa simpanssien, nykyihmisen DNA:n ja Euraasiasta ja Euroopasta löydettyjen sukupuuttoon kuolleiden neandertalinihmisten muinais-DNA-löydösten välillä. Geenitutkimuksen kehitys avasi Lehtimäen mukaan ikkunan tutkijoille historiaan.

– Havaitsimme, että itsetuntemuksen säätelyverkossa simpanssit olivat alkeellisimpia, siinä välissä olivat neandertalinihmiset ja eniten näitä geenejä oli modernilla nykyihmisillä, Lehtimäki kertoo Ylelle.

Nykyihmiselle tehtiin tarkat psykologiset kokeet. Simpanssi on tutkimuksen mukaan 3-5-vuotiaan ihmisen tasolla. Neanderitalinihminen taas oli luovuudessa Lehtimäen mukaan simpanssin ja nykyihmisen välillä.

Sen jälkeen kun homo sapiensit muuttivat Afrikasta 65 000–55 000 vuotta sitten, he syrjäyttivät vähitellen neandertalinihmiset ja muut ihmislajit, jotka kaikki kuolivat sukupuuttoon noin 40 000 vuotta sitten.

– Tutkimusryhmä on kovasti innostunut, koska ajateltiin, että tämä tieto oli menetetty ikuisiksi ajoiksi historian hämärään. Se, että pystyimme löytämään nykyihmiselle nämä melkein tuhat geeniä, käänsi tilanteen.

Neandertalilaisten tekemä kädenjälki luolan seinässä Espanjassa. H. Collado / Max-Planck- Gesellschaft Luovuus ratkaisi selviytymisen

Nykyihmisille ominaisten geenien ansiosta voimme olla luovia taiteessa ja tieteessä, sosiaalisia ja elää pidempään olemalla aiempaa vastustuskyisempiä ikääntymistä, vammoja ja sairauksia vastaan.

– Tälläkin hetkellä kohtaamme koronapandemian vuoksi samanlaisia haasteita, joihin meidän on sopeuduttava luovasti, kuten esi-isämme oman aikansa haasteisiin, Lehtimäki sanoo.

Lehtimäen mukaan Homo sapiensin, neandertalinihmisten ja simpanssien proteiineja koodaavat geenit ovat lähes kaikki samanlaisia. Mutta eivät ihan samoja, ja se on nykyihmisen onni.

Geenit, jotka erottavat modernit ihmiset neandertalinihmisistä ja simpansseista, ovat tutkijoiden mukaan melkein kaikki RNA:sta valmistettuja säätelygeenejä, eivätkä DNA:sta valmistettuja proteiineja koodaavia geenejä.

– Proteiinia koodaavien geenien välissä on noin viisi kertaa enemmän pieniä säätelygeenejä, jotka eivät olekaan DNA:ta, vaan RNA:ta. Ne hienosäätävät kaikkia meidän oppimis- ja muistitapahtumiamme, aineenvaihduntaamme ja muuta. Se geenistön osa on ihmisellä erottava osa, Lehtimäki selittää.

Professori ei itsekään olisi uskonut, että asia voidaan selvittää. Samaa teknologiaa käyttäen on pystytty löytämään noin tuhat rasva-aineenvaihdunnan geeniä. Tätä tutkimusta ei Lehtimäen mukaan ole vielä julkaistu ja löydöksen merkityksen arviointi ihmisen evoluutioon on vielä kesken.

– Arvaus on, että se ei ole niin ratkaiseva kuin tämä löydös. Tämä jää pitkäksi aikaa henkilökohtaisen tutkimuksenurani huippulöydökseksi.

Lehtimäki muistuttaa, että geenit eivät määrää yksin käyttäytymistä, vaan voimme edelleen oppia ja sopeutua kokemuksista.

Lue lisää:

Tutkimus: Vakavia koronaoireita saavilla on ratkaisevassa kohdassa pätkä neandertalilaisten perimää

Ainutlaatuinen kuva sukualbumiin: Tältä näytti 70 000 vuotta sitten elänyt serkkumme

Geeneissämme piilottelee tuntemattomia esi-isiä – tutkijoiden mukaan niitä voi löytyä useita

Yhteistyö oli voimaa myös neandertalilaisille – ovela metsästäminen ei ole vain nykyihmisten taito

Rakkaus ei tuntenut rajoja 90 000 vuotta sittenkään: Tutkijat tunnistivat kahden ihmislajin risteymän, "hybridi-ihmisen"

Lapsen sairastuminen syöpään vähentää vanhempien tuloja – äitien tulot ja työllisyys matalampia jopa viisi vuotta sairastumisesta

YLE Tiedeuutiset - 15 hours 57 min ago

Sylva-säätiön ja THL:n tutkimuksen mukaan lapsen sairastuminen syöpään vähentää vanhempien tuloja. Vaikutus näkyy selkeimmin äitien tulotason kehittymisessä.

Tulojen vähentymiseen vaikuttaa lapsen sairastaman syövän vakavuus. Sosiaaliturvajärjestelmä paikkaa osittain lapsen syövästä aiheutuvia työtulomenetyksiä.

THL:n tutkijat selvittivät lasten sairastaman syövän vaikutuksia perheiden taloudelliseen tilanteeseen tutkimalla perheitä, joissa lapsi on sairastunut syöpään 5–15-vuotiaana vuosien 1999–2012 välillä. Tutkimus perustuu suomalaiseen rekisteriaineistoon.

Lasten sairastuminen syöpään vaikuttaa eniten äitien tuloihin

Tutkimuksesta käy ilmi, että lapsen sairastuminen aiheuttaa äideille keskimäärin noin 3 700 euron työtulojen menetyksen sairastumisvuonna ja 5 700 euron menetyksen tätä seuraavana vuonna. Äitien työtulot pysyvät verrokkiryhmää alemmalla tasolla jopa viisi vuotta lapsen syöpädiagnoosin jälkeen.

Työtulojen muutokset johtuvat suurelta osin muutoksista työllisyydessä. Työllisyysaste alenee eniten sairastumisvuotta seuraavana vuonna, mutta palautuu lähes ennalleen viisi vuotta sairastumisen jälkeen.

Tulokset ovat samansuuntaisia, mutta pienempiä isien kohdalla. Heidän työtulonsa alenevat sairastumisvuonna keskimäärin 1 400 euroa ja 2 500 euroa sitä seuraavana vuonna. Tämän jälkeen työtulomenetykset painuvat vähitellen nollaan. Työllisyydessä negatiivinen vaikutus näkyy vain sairastumisvuotta seuraavana vuonna.

– Naiset osallistuvat miehiä enemmän pienten lasten hoitoon ja heidän työssäkäyntinsä vähenee miehiä huomattavasti enemmän lapsen syöpädiagnoosin jälkeen. Tulos osoittaa sukupuoliroolien olevan vahvat silloin, kun lapsi sairastuu vakavasti. Sukupuolten epätasa-arvosta huolimatta sosiaalivakuutus mahdollistaa vanhempien täysipainoisemman osallistumisen lapsen toipumisen edistämiseen ilman, että vanhempien taloudelliset resurssit vähenisivät kohtuuttomasti, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Maria Vaalavuo Sylva-säätiön tiedotteessa.

Negatiivinen vaikutus vanhempien tulojen vähenemiseen on sitä suurempi mitä vaikeampi lapsen syöpä on. Akuutin lymfaattisen leukemian, lymfoblastisen lymfooman ja etenkin kuolemaan johtavien syöpätapausten kohdalla vaikutus vanhempien tuloihin on suurin.

Lasten leluja odotustilassa Uudessa lastensairaalassa Helsingissä. Kuvituskuva.Yle/Carolina Husu Sosiaaliturva paikkaa tulonmenetyksiä

Tutkimuksen mukaan sosiaaliturvajärjestelmä paikkaa lapsen syövästä aiheutuvia työtulomenetyksiä.

Sosiaaliturvaetuuksien ja toimeentulotuen lisäksi syöpää sairastavien lasten perheet saavat korvauksia hoidon kustannuksista, matkakuluista, lääkkeistä sekä yksityisestä terveydenhuollosta. Kotiin jäävä vanhempi voi myös saada Kelalta erityishoitorahaa ja omaishoitorahaa lapsen vakavan sairauden johdosta.

Taloudellisen tuen ansiosta kotitalouden käytettävissä olevat tulot eivät syöpädiagnoosista huolimatta muutu seurantajakson aikana. Taloudellinen tuki on erityisen tärkeää pienituloisille perheille, koska matalatuloisten äitien työtulot laskevat suhteellisesti eniten lapsen syöpädiagnoosin jälkeen.

Syöpäsairaiden lasten tutkimus- ja tukisäätiö Sylva ry:n tutkimusjohtajan Antti Karjalaisen mukaan perheet voivat hetkellisesti joutua taloudelliseen ahdinkoon, jos etuuksien hakemiseen ja myöntämiseen kuluu runsaasti aikaa ja energiaa.

– Nopeammilla prosesseilla ja reagoinnilla voimme tarjota tehokkaammin tukea etenkin sellaisille perheille, joiden tulot laskevat eniten syöpädiagnoosin varhaisessa vaiheessa. Perheen taloudellisen tilanteen arviointi tulisi tehdä välittömästi diagnoosin yhteydessä, hoitojen aikana ja niiden jälkeen.

Syöpä on merkittävin lasten ja nuorten kuolinsyy korkean tulotason maissa. Suomessa syöpään sairastuu vuosittain noin 150 lasta.

Tulot vaikuttavat lasten selviytymiseen syövästä

Aiemmasssa tutkimuksessa selvisi, että perheen tulotaso vaikuttaa lapsen eloonjäämisennusteeseen syöpäsairauden jälkeen. Kun lapsi sairastuu syöpään, korkeatuloisten jälkeläiset selviytyvät paremmin. Vaikka kaikki potilaat saavat taustoista riippumatta Suomessa samaa lääketieteellistä hoitoa, parantavat vanhempien suuremmat tulot lapsen syövästä selviytymisen todennäköisyyttä noin 30 prosenttia.

Tutkijoiden mukaan syy saattaa löytyä perheiden terveyslukutaidoista, eli siitä, kuinka hyvin pystyy tulkitsemaan ja ymmärtämään terveyteen liittyvää tietoa ja esimerkiksi lääkärin antamia hoito-ohjeita. Myös se voi olla selittävä tekijä, että matalatuloisten perheiden lapset saatetaan diagnosoida myöhemmin, koska hyvätuloiset käyvät herkemmin lääkärissä.

Sylva ry on syöpäsairaiden lasten ja nuorten aikuisten sekä heidän läheistensä valtakunnallinen yhdistys. Se tuottaa tutkimusta syöpään sairastuneiden lasten, nuorten ja nuorten aikuisten sekä heidän läheistensä elämästä. Tutkimuksen avulla säätiö tavoittelee syöpään sairastuneiden perheille parempaa tukea heidän taustastaan tai elämäntilanteestaan riippumatta. Sylva tukee sairastunutta ja tämän lähipiiriä tarjoamalla tietoa ja tukea.

Lue myös:

Tutkimus: Kun lapsi sairastuu syöpään, korkeatuloisten jälkeläiset selviytyvät paremmin

Terveyskuluvakuutusten suosio kasvaa yhä – Tutkija: “Suomessa on perheitä, joissa ei ole sukupolviin käyty terveyskeskuksessa“

Kun sairastut vakavasti, mistä rahat elämiseen? Kokosimme 7 hyödyllistä ohjetta arjessa selviämiseen

Palkittu ja ylistetty pleikkaripeli tarjolla ilmaiseksi – et tarvitse edes Playstation Plus -tilausta

Digiuutiset - 16 hours 57 min ago
Horizon Zero Dawn Complete Edition on kaikkien PS4- ja PS5-käyttäjien ladattavissa ilmaiseksi.

Peliyhtiön armahdus poisti tuhansia pelikieltoja – Elias Olkkosen lisäksi 14-vuotias suomalaislupaus sai ilouutisen

Digiuutiset - Tue, 20/04/2021 - 20:24
Valven linjauksesta hyötyvät tuhannet CS-pelaajat, mutta ennen kaikkea huipputasoa lähenevät nuoret osujat.

Asiantuntijat kehottavat hallitusta puoliväliriihessä näihin kuuteen keinoon luontokadon pysäyttämiseksi

YLE Tiedeuutiset - Tue, 20/04/2021 - 18:20

Sanna Marinin (sd.) hallitus on sitoutunut luonnon monimuotoisuuden tilan parantamiseen ja luontokadon pysäyttämiseen. Luonnon ekosysteemien heikennys uhkaa elintärkeiden ekosysteemipalveluiden tuotantoa sekä ihmisten terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta.

Esimerkiksi Maailman talousfoorumi on nostanut luontokadon viiden vakavimman ihmiskuntaa uhkaavan riskin joukkoon. Suomessa luontotyyppien ja lajiston uhanalaisuustilanne on tutkimusten mukaan hälyttävä. Myös EU:n uusi biodiversiteettistrategia velvoittaa Suomea panostamaan luonnonsuojeluun entistä enemmän.

Huomenna alkavassa niin sanotussa hallituksen puoliväliriihessä päätetään keskeisistä linjauksistaan loppuhallituskauden ajalle.

Suomen Luontopaneeli nostaa kannanotossaan seuraavat kuusi keskeistä toimenpidettä luontokadon pysäyttämiseksi:

1. Kasvatetaan luonnonsuojelun määrärahoja nopeasti mutta pitkäjänteisesti

Suomen Luontopaneeli katsoo, että nykyinen luonnonsuojelun rahoituksen taso on ehdoton minimitaso. Vaikka rahoitus niukasti kattaa tämänhetkisten Helmi- ja METSO-ohjelmien tavoitteet, ohjelmien pinta-alatavoitteet ja rahoitus ovat riittämättömiä luontokadon pysäyttämiseen. Yksi kustannustehokas tapa lisätä luonnonsuojelun pinta-alaa on suojella valtionmaiden alueita.

2. Sitoudutaan luonnon kokonaisheikentymättömyyteen

Luontokadon hidastaminen siirtää luonnon monimuotoisuuden ja ekosysteemien romahduksen ajankohtaa kauemmas tulevaisuuteen, mutta ei estä niitä. Tästä syystä luontokadon pysäyttäminen edellyttää sitoutumista luonnon kokonaisheikentymättömyyteen, joka tarkoittaa, että ekosysteemien tilaa ei heikennetä nykyisestä.

Kaikkien taloutta elvyttävien toimien, investointien ja tukien luontovaikutukset tulee arvioida sekä keskittyä vähiten haitallisiin toimiin. Erityisesti ympäristölle haitalliset tuet on nopeasti poistettava.

3. Käynnistetään luontohaittojen ylikompensoinnin velvoittavuuden valmistelu

Yhteiskuntia kehitettäessä kaikkia luontohaittoja ei pääsääntöisesti ole mahdollista välttää. Väistämättömien luontohaittojen hyvittäminen eli ekologinen kompensaatio on Luontopaneelin mukaan välttämätöntä, jotta luontokato saadaan pysäytettyä ja luonnon kokonaisheikentymättömyys voidaan saavuttaa. Velvoittamalla toiminnanharjoittajat haittojen ylikompensointiin luonnon tilaa voidaan paneelin mukaan jopa parantaa.

4. Tuetaan monimuotoisuutta ja työllisyyttä samanaikaisesti

Luonnon monimuotoisuuden tilan parantaminen ja koronasta kärsineen talouden elvytys on mahdollista samanaikaisesti hyvällä suunnittelulla. Luontopaneeli raportoi aiemmin tänä vuonna, että erityisesti panostamalla suojelualueiden laajentamiseen, saavutettavuuteen ja matkailuun, kosteikkojen ennallistamiseen ja hoitoon, soiden suojeluun ja ennallistamiseen sekä vesistöjen vaellusesteiden purkuun voidaan tukea samanaikaisesti sekä luonnon monimuotoisuutta että aluetaloutta ja työllisyyttä.

5. Lisätään ympäristökasvatusta

Luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen tapahtuu ilman, että suuri osa suomalaisista ymmärtää näin käyvän. Luontokadon ja ilmastonmuutoksen yhteenkietoutuvista syistä, seurauksista ja torjunnan keinoista on tuotettava helposti ymmärrettävää tietoa, jota kansalaiset voivat omaksua ja käyttää. Tämän tiedon tuottamista ja välittämistä kaikille ikäluokille tulee Luontopaneelin mukaan tukea, ja Marinin hallituksen tulee voimakkaammin kannustaa oppilaitoksia panostamaan ympäristökasvatukseen.

6. Toteutetaan vihreä siirtymä vähähiiliseen yhteiskuntaan

Vihreä siirtymä pitää toteuttaa päämäärätietoisesti. Suomen tilanteessa tämä tarkoittaa muun muassa turpeen energiakäytöstä luopumista ja muidenkin käyttömuotojen määrätietoista vähentämistä. Tavoitteen saavuttamiseksi on tärkeää, että tuetaan turpeesta luopuvia yrittäjiä eikä turpeen käytön lisäämiseksi esitettyjä tukia, investointeja ja mekanismeja toteuteta. Energiaturpeen käytöstä luovuttaessa tulee välttää sen korvaamista metsähakkeella, koska tämä johtaisi metsien lisääntyvään käyttöön, uhaten metsäluonnon monimuotoisuutta ja tehden osaltaan tyhjäksi muita ilmastotoimia.

Luontopaneeli on ympäristöministeriön vuonna 2015 asettama monitieteinen asiantuntijaryhmä, jonka tehtävä on edistää tieteen ja poliittisen päätöksenteon välistä vuorovaikutusta luonnon monimuotoisuutta ja ekosysteemipalveluita koskevissa asioissa. Luontopaneeli kokoaa luonnon monimuotoisuutta koskevaa tutkimustietoa päättäjien, asiantuntijoiden ja kansalaisten hyödynnettäväksi.

Lue myös:

Jättiraportti: Luonnolle tarvitaan hintalappu, koska taloutemme, elämämme ja hyvinvointimme on täysin riippuvainen luonnosta

Tutkijat: Luonto pitää ottaa huomioon kaikissa valmisteilla olevissa laeissa – luonnonsuojelulaki ei riitä turvaamaan luonnon monimuotoisuutta

Suomen valtio kaataa vanhoja metsiä, vaikka niistä on löydetty tuhansia uhanalaisia lajeja – asiantuntija: "En voi ymmärtää, miksi niin tapahtuu"

Tutkimus: Talouskasvu syö luonnon monimuotoisuutta Suomessa – Nyt biodiversiteetin köyhtyminen voidaan pysäyttää

Viisi tapaa pelastaa pörriäinen – valitse omasi ja merkkaa tekosi

Langaton sähkönsiirto koekäyttöön – Nikola Teslan suunnitelmasta vihdoin totta

Digiuutiset - Tue, 20/04/2021 - 15:51
Startup-yhtiö Emrod kokeilee langatonta sähkönsiirtoa Uudessa-Seelannissa. Yhtiön mukaan teknologialla on mahdollista siirtää sähkö pitkilläkin etäisyyksillä ilman kaapeleita.

Väite: Naispelaaja kiristi toista alastonkuvilla ja sai potkut huippujoukkueesta

Digiuutiset - Tue, 20/04/2021 - 14:52
Cloud9 White -joukkueessa Valorantia pelannut Kaitlin ”Keiti” Boopin sai väitteiden mukaan potkut erikoisesta syystä.

Esittääkö Koronavilkku punaisen napin? Paina sitä

Digiuutiset - Tue, 20/04/2021 - 12:31
Koronavilkku tarvitsee iPhonessa luvan ilmoitusten esittämiseen.

Britannia huolestui 40 miljardin dollarin yrityskaupasta – syynä kansallinen turvallisuus

Digiuutiset - Tue, 20/04/2021 - 11:58
Britannia tutkii Armin myynnin Nvidialle kansallisen turvallisuuden vuoksi.

Huippujoukkueen hurja putki päättyi – 107:s ottelu toi tappion

Digiuutiset - Tue, 20/04/2021 - 10:55
Korealaisjoukkue ehti pelata 106 ottelua ennen ensimmäistä tappiota. Kyseessä on mahdollisesti esportsin kaikkien aikojen voittoputki.

Microsoftin pelipalvelu tulee iPhoneen ja Windows 10:een

Digiuutiset - Tue, 20/04/2021 - 10:21
Xbox Cloud Gaming tulee selaimessa pelattavaksi Applen mobiililaitteisiin ja Windows 10 -tietokoneisiin.

Lainsäädäntöprosessin tiedonlähteet. Verkkokoulutus 27.4. klo 10─11

Eduskunnan tiedotteet - Tue, 20/04/2021 - 10:15
Koulutuksessa saat yleiskuvan lainsäädäntöprosessin eri vaiheista, esivalmistelusta säädöksen julkaisuun asti.

Pages