Tutustuminen John Nurmisen säätiön upeisiin kokoelmiin

Päivämäärä: 
31.01.2012 -
17:00 ... 19:00

Tilaisuus on täynnä, mutta peruutuspaikkoja on ainakin yksi; niitä voi tiedustella hallituksen jäseniltä.

MAL tarjoaa kahvit ja suolaista purtavaa klo 16:30 jälkeen huolintatalon (Pasilankatu 2) kahvila-ruokalassa, Ravintola Ankkurissa. Tervetuloa paikalle hyvissä ajoin ennen kiertokäyntiä.

Esittelyyn kuuluu yleisluento sekä kiertokäynti näyttelytiloissa. Koska suuren joukon kanssa on hankala liikkua otamme mukaan enintään 35 henkilöä. Kiintiö täyttyi 18.1.2012; Jos olet ilmoittautunut etkä kuitenkaan pääse paikalle, olisitko ystävällinen ja peruisit osallistumisen.

Isäntämme on asiamies Erik Båsk, joka
- kertoo säätiön toiminnasta (merihistoria ja Puhdas Itämeri-hankkeet) sekä
- esittelee säätiön meriantiikki- antiikkikartta- ja meritaidekokoelmia.
Säätiö tarjoaa myös julkaisujaan erikoishintaan vierailun aikana.  
 

paikka: Huolintatalo: 
Pasilankatu 2
00240 Helsinki

(Länsi-Pasila)

http://www.johnnurmisensaatio.fi/?cat=17

 

Säätiön meritaidekokoelma koostuu maalauksista, grafiikasta ja veistoksista. Kokoelman suomalaisia taiteilijoita edustavat muun muassa Akseli Gallen-Kallela, Björn Landström, Lasse Malmlund ja Henrik Tikkanen. Suomessa vuosisadan alussa vaikuttaneen saksalaisen professori Adolf Bockin meri- ja laivamaalauksia on kokoelmassa useita. Kokoelma käsittää noin 150 teosta.

Karttakokoelmassa on noin 1000 karttaa, kartastoa ja karttapalloa, joista vanhimmat ovat 1400-luvun lopulta ja uusimmat 1930-luvulta. Kartat jakaantuvat Itämeren ja Pohjolan alueen merikarttoihin, arktisiin karttoihin, maailmankarttoihin ja kaupunkikarttoihin.

Meriantiikkikokoelmaan kuuluu lukuisa joukko merenkulkukojeita ja -laitteita, laivojen pienoismalleja, merenkulkijoiden työkaluja ja käyttöesineitä sekä purje- että höyrylaivakaudelta. Meriantiikkikokoelman harvinaisuus on S/S Inkeri Nurmisen kokonainen kapteeninsalonki vuodelta 1892, joka on pystytetty Huolintataloon ja toimii nykyisin myös kokoushuoneena.

Säätiön kokoelmiin kuuluu myös merihistoriallisesti arvokas laivojen pienoismallikokoelma viikinkialuksista 1800-luvun polaarialuksiin. Pienoismallit on rakennettu merenkulkumuseoiden valvonnassa. Pienoismalleihin kuuluu maineikkaiden löytöretkeilijöiden aluksia, kuten James Cookin Resolution.